Az ülőmunka hatásai

Sokak számára ismerős az érzés, hogy egy üléssel töltött nap végén a testünk fáradt, zsibbadt és a gondolataink is mintha lelassulnának. Nem véletlenül érezzük így.  A számítógép előtt ülve a test természetellenes pozíciót vesz fel, melyben a nyak előre helyezett a gerinc pedig összegörnyed. A több órán át tartó  ülés nyak és hátproblémákhoz vezethet.  Az ülés jobban megterheli a gerincet ezéért napi szinten ülő helyzetben töltött órák hátrányosan érintik nemcsak a testet, de a keringést és a közvetve teljesítőképességet is.

Miért káros az ülés?

A hosszan tartó ülő testtartás egyenetlenül terheli a gerincoszlopot így idővel a porckorongok elhasználódnak, bizonyos szalagok megnyúlnak, mozgásszervi betegségek alakulhatnak ki. A folyamatos előre görnyedés következtében a mellüreg összenyomódik, a tüdő így kevesebb oxigént képes a véráramba juttatni. 

 Már néhány órás üldögélés után is lassul az anyagcsere és a vércukorszint szabályzása is megváltozik. Az ülő életmód növeli a cukorbetegség és a  szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát továbbá olyan emésztési problémákat is okozhat mint a puffadás vagy a székrekedés.

A másik káros tényező az állandó izomfeszülés főleg a nyak és tarkó tájékán és a hát bizonyos részein, ami könnyen hát és fejfájáshoz vezet.

Hogyan befolyásolja az ülés az agy egészségét?

Mindnyájan tapasztaltuk már, hogy néhány óra elteltével a egyre nehezebb koncentrálni, a munkatempó pedig lelassul.  A szellemi munkához az agyunknak fokozott oxigénellátásra lenne szüksége ám a hosszan tartó üléssel az oxigénellátás csökken, tehát a koncentráció mértéke, és a figyelem hatásfoka is csökkeni fog. Mindnyájan tapasztaltuk már, hogy néhány óra elteltével a egyre nehezebb koncentrálni, a munkatempó pedig lelassul. 

Tanulmányok bizonyítják, hogy a testmozgás változást idéz elő az agyban melynek hatása van a gondolkodásra és az érzelmekre is. A változatlan ülő pozíció ráadásul nyomott hangulattal és a depresszióval is összefüggésbe hozható. Szerencsére nem kell sok a változáshoz. Az ülő helyzet megtörése akár csak 10-20 perces aktív átmozgatások által, jelentősen fokozza az agy működését és a szellemi munka hatékonyságát. A mozgás nemcsak a szellemi munkának előnyös, de a megfelelő vérellátás elősegíti a szív és tüdő helyes működését is ezen kívül segít megőrizni a jókedvet.

Nem nehéz belátni, hogy irodai környezetben a dolgozó folyamatos ülésre van ítélve és csak nehezen tudja megszakítani ezt az „ördögi kört”. Szintén probléma, hogy szervezés nélkül egyedül, a dolgozók kínosnak érzik, hogy mozgással tegyenek egészségükért az irodában. Az általánosan elfogadott cigaretta és kávészünetek pedig hosszabb távon csak tovább rontják a helyzetet.

Szerencsére van megoldás! Adjátok meg Ti is a lehetőséget egy kis tartásjavító átmozgató tornára az irodában. Próbáljátok ki Ti is szolgáltatásunkat és lépjetek be a kellemesebb és főként egészségesebb munkavégzés világába!

Scroll to top