Széken végezhető tornagyakorlatok 10 percben

széken végezhető tornagyakorlatok listája

A mai modern életmódunk során hosszú órákat töltünk ülve az íróasztalunk előtt. Az irodai munka egészségi kockázatokat hordoz magában, például a hát-, nyak-, és vállfájdalmakat, amelyek a test rossz tartása miatt jelentkeznek. Azonban, ha rendszeresen végezünk egyszerű, akár széken végezhető tornagyakorlatokat, javíthatjuk testtartásunkat, és csökkenthetjük a fájdalmakat.

Az egész napos ülés  sok egészségügyi problémát okozhat, például hátfájást, merevséget, fejfájást, ízületi fájdalmakat és keringési problémákat. 

Az egyszerű tornagyakorlatok végzése akár ülő helyzetben segítenek megerősíteni az izmokat, javítják a testtartást, fokozzák a vérkeringést és javítják a test rugalmasságát. Az ülő helyzetben végzett gyakorlatok különösen hasznosak, mivel segítenek ellazítani az izmokat, javítják a vérkeringést a végtagokban, csökkentik az alsó hátfájást és az ízületi merevséget.

Néhány széken végezhető tornagyakorlatok rendszeres végzése emellett segíthet megelőzni az irodai munka során kialakuló egészségügyi problémákat, és csökkentheti a stressz szintet is. Az állandó ülési pozíció ugyanis nem csak fizikai, hanem mentális terhelést is jelenthet.

Ebben a cikkben bemutatunk néhány egyszerű irodai tornagyakorlatot, amelyeket a székünkön ülve is könnyen elvégezhetünk.

5 egyszerű széken végezhető tornagyakorlat

Nyakkkörzés: Üljünk egyenesen, és lassan fordítsuk a fejünket balra, majd jobbra. Tartsuk az állunkat a mellkasunkon, és húzzuk ki a nyakunkat. Ismételjük meg ezt a gyakorlatot tízszer.tornagyakorlatok széken ülő nő

  • Váll emelések: Üljünk egyenesen, és emeljük fel a vállunkat a fülünkhöz, majd engedjük le őket a lehető legalacsonyabbra. Ismételjük meg tízszer.
  • Karnyújtás: Üljünk egyenesen, és hajlítsuk be a karunkat a könyökünknél. Húzzuk a könyökünket a mellkasunk felé, majd forgassuk a karunkat hátra. Tartsuk a pozíciót tíz másodpercig, majd ismételjük meg a másik karunkkal. 
  • Hátizom erősítés: Üljünk egyenesen, és emeljük fel a karunkat a fejünk fölé. Húzzuk ki a hátunkat, majd engedjük vissza a karunkat a mellkasunkhoz. Ismételjük meg tízszer.
  • Hasizom erősítés: Üljünk egyenesen, és emeljük fel a lábunkat a földtől. Tartsuk ezt a pozíciót tíz másodpercig, majd engedjük vissza a lábunkat. Ismételjük meg tízszer. 

 

A tornagyakorlatok rendszeres végzése rendkívül hasznos lehet az egészségünk szempontjából, és segíthet megelőzni az állandó ülési pozíció okozta problémákat. Emellett javítják a koncentrációt és az általános közérzetet is.

 Kezdetben akár csak néhány percnyi tornagyakorlat is elegendő lehet, de érdemes az időt fokozatosan növelni és rendszeressé tenni a gyakorlatokat. 

 

Széken végezhető tornagyakorlatok 10 percben
Scroll to top