Hogyan zajlik a csoportos irodai torna?

csoportos irodai torna gyakorlatok a munkahelyen

A csoportos gerinctorna irodai dolgozók számára egy speciálisan kialakított, egyszerűen követhető mozgásprogram, mely célja a hát- és gerincproblémák megelőzése és kezelése, különösen azoknál, akik hosszú órákat töltenek ülőmunkával. A gyakorlatok elsősorban a gerinc rugalmasságának és stabilitásának növelésére, az izmok erősítésére és a testtartás javítására irányulnak. Az alábbiakban összefoglaljuk a folyamat lépéseit.

A következőkben összefoglaljuk, hogyan zajlik a gyakorlatban egy ilyen torna.

  • Tervezés és előkészület: A csoportos gerinctorna megszervezése előtt gondoskodni kell a megfelelő helyszín kiválasztásáról, ahol a résztvevők kényelmesen és biztonságosan végezhetik a gyakorlatokat. Ez lehet egy tárgyaló, vagy maga az iroda is, ha ott lehetőség van a zavartalan tornára. A tornát tapasztalt, képzett szakember vezeti, aki figyelembe veszi a résztvevők korát, fizikai állapotát.
  • Bemelegítés: Mielőtt elkezdődne a gerinctorna, fontos egy rövid bemelegítés, hogy felkészítsük a szervezetet az edzésre. A bemelegítés általában 5-10 percig tart, és tartalmazhat könnyű kardió gyakorlatokat, mint például helyben járás, vállkörzések vagy nyak- és vállnyújtások.
  • Gerinctorna gyakorlatok: A fő részben a torna során különböző gerinc- és törzserősítő gyakorlatokat végeznek a résztvevők. A gyakorlatok célja, hogy erősítsék a hát, has és törzs izmait, javítsák a testtartást és elősegítsék a gerinc rugalmasságát. A gyakorlatok között egyszerű és nem megerőltető gyakorlatok szerepelhetnek.
  • Nyújtás és levezetés: A gerinctorna végén fontos, hogy a résztvevők nyújtsák át a megdolgoztatott izmokat. Ez segít a regenerációban és a fájdalom csökkentésében. A levezető nyújtások közé tartoznak a váll, nyak, háti és deréktáji izmok nyújtása, valamint a csípő környékén lévő izmok lazítása.
mozgásgyakorlatok az irodában

A torna 4-12 fős csoportokban zajlik 15-30 perces időtartamokkal. Ennyi mozgással idő már érezhető a közérzet és az általános állapot változásában, és a munkaidőbe is könnyen beilleszthető a termelékenység csökkenése nélkül.

Az órákat akár online is megtartjuk, ez különösen kisebb cégeknél lehet előnyös, vagy ahol sokan dolgoznak home office-ban, viszont mindenkinek jól esik egy kis közös program, amely felfrissülést ad és átmozgat.

Hogyan zajlik a csoportos irodai torna?
Scroll to top