A szerethető munkahelyek jellemzői

Szerethető munkahely – mindannyian álmodozunk róla, bár szakmától függően másképp írják le. Barátságos, kellemes légkör, megfelelő jutalmazások, és egyéb juttatások… Valószínűleg ideális munkáltató nem létezik, ahogy tökéletes alkalmazott sem. 

A szerethető munkahelyek elégedettséget és motiváltságot adnak alkalmazottai számára mindennapi feladataik ellátására. A cégeknek és vállalkozásoknak ezért nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy beosztottjaik megfelelő munkakörülményeket biztosítsanak, ami minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig megmaradjanak a vállalatnál. De mitől is lesz szerethető a munkahely?

Megfelelő fizetés és kiegészítő juttatások

Szerethető munkahelyek azok, amelyik a kielégítő munkakörülmények mellett egyéb juttatásokat kínálnak a dolgozóiknak. E tekintetben a legfontosabb a megfelelő bérezés , amelynek mértéke megfelel az adott személy tapasztalatától és képzettségétől. Ugyanilyen fontos a kényelmes szerződési forma, amely a munkavállaló igényeitől függően nagy adag stabilizációt vagy rugalmasságot garantál.

A jó állásokat számos előnyös, béren kívüli juttatás is megkülönbözteti. Azok a vállalkozások, amelyek nem biztosítanak ilyen szolgáltatásokat, nehezebben tudják megtartani a jó munkaerőt.

A cég stabil pozíciója

Egy jó cégnek stabil pozícióval kell rendelkeznie az üzleti környezetben. Minden vállalkozással való kielégítő együttműködés alapja a fizetőképesség és az alkalmazottakhoz való őszinte hozzáállás. Ezért egy új szervezetben való munka megkezdése előtt érdemes ellenőrizni többek között mióta működik a piacon, hány beosztottat alkalmaz és milyen véleményen van.

Ezen túlmenően, a vállalat jó pozíciójának mutatója az iparági díjak és kitüntetések, amelyeket megkap. Ha egy adott munkahelyen különböző bizonyítványok vannak, akkor valószínűleg ott érdemes elhelyezkedni.

Megfelelő megközelítés az munkavállalók felé

Az elismert cégeket a megfelelő képzettségű vezetői állomány is jellemzi. A felettesek szerepe nem csak az, hogy világosan kitűzzék a célokat, hanem a szervezetük dolgozóit napi szinten támogassák és motiválják. Ezért fontos, hogy egyéni megközelítést alkalmazzunk a csapat minden tagjához, amelyet többek között az is kifejez nyitottság a vitára, képes meghallgatni és megérteni a beosztott igényeit, gondoskodni a munkája kényelméről, és megfelelő adag szabadságot és függetlenséget biztosítani számára. Ennek köszönhetően a foglalkoztatott jobban megtalálja magát a cég környezetében, és elkezd azonosulni annak értékeivel, ezáltal lojálisabbá válik hozzá.A munkavállalóhoz való megfelelő hozzáállás a munkavállaló által kezdeményezett változásokra – a feladatkör átalakítása, más csapatba való áthelyezés, pozícióváltás – való nyitottság is.

A jó munkahelyek arra is összpontosítanak, hogy minden alkalmazott számára barátságos légkört biztosítsanak. Emellett törődnek a fejlődésükkel, hozzáférést biztosítanak hasznos képzésekhez, tanfolyamokhoz és konferenciákhoz, amelyek lehetővé teszik a kompetenciák folyamatos fejlesztését.

Szerethető munkahelyek

Jó hangulat mint elégedettségi mutató

A munkáltató értékelésével foglalkozó számos tanulmány szerint a munkahelyi légkör a legfontosabb tényező (a díjazás mértékén kívül), amely meghatározza a vállalat értékelését, bár sok munkáltató hajlamos ezt elfelejteni. Sajnos a jó hangulatot eléréséhez nem elég ha na cég szabályzatába belefogalmazzák. Az emberek, főként a kollegák és persze a főnökök felelősek a jó hangulatért. A hangulat megteremtésében oroszlán része van munkáltatónak aki ha tiszteli a munkavállalót, bízik benne, nyitott a beszélgetésre, meghallgatásra, szilárd alapot teremt a jó hangulathoz.

Egészségmegőrző csomagok

Egyre több cég fektet be a munkavállalók béren kívüli juttatásaiba , a juttatás csomagok egyik legnépszerűbb pontja az egészségmegőrzés. Belépőjegyek az edzőterembe irodai torna, egészségügyi csomagok vagy edzésajánlatok – már évek óta bevett juttatási formának számítanak nagyobb cégeknél, különösen a nagyvárosokban. Az egészségmegőrzés azért is különösen fontos mert mozgásszegény életmód az erőltetett, ülő testhelyzet káros az egészségünkre, így a munkáltatók hozzájárulnak a munkavállalók egészségéhez. Ráadásul ez a fajta ilyen béren kívüli juttatás nem terhelheti túlságosan a cég költségvetését. 

Csapatszellem előmozdítása

A szerethető munkahelyet sokszor a jó csapat teszi azzá, mert jó munkahelyi légkör fontos építőköve a jól összehangolt csapat, de mitől lesz csapat az egy helyen dolgozó emberekből? Közös programok, céges rendezvények, szakmai tréningek? A munkavállalók elsősorban azokat a kezdeményezéseket értékelik, amelyek többet adnak mint egy hagyományos, az alkalmazottaknak szóló rendezvény. Például ha a munkáltató, amely lehetővé teszi hogy a dolgozók munkaidőben együtt végezhessek olyan tevékenységet ami nem kimondottan a munkáról szól az nemcsak jó hangulatot teremt, de erősíti a közösséghez tartozás érzését is. A közös mozgás kizökkenti a dolgozót, a munkahelyi problémák világából, oldottabb hangulatot teremt, és segíti a dolgozók közötti kapcsolatok kialakítását.

A szerethető munkahelyek jellemzői
Scroll to top