Irodai megoldások a jobb közérzetért

Ha irodai megoldásokról beszélünk, előbb jut eszünkbe bármely irodai felszerelés vagy technikai segédlet, mint a saját testünk. Pedig az irodai létforma legfontosabb eleme mégiscsak az ember, aki a munkát végzi, mégis, pont magunkat hanyagoljuk el a legjobban és előbb gondoskodunk minden más irodai megoldásról.

  Az irodában dolgozók  több mint fele panaszkodik valamilyen fizikai jellegű fájdalomra a túl sok üléstől a számítógép előtt. Nem csoda. Testünket a természet nem az egyhelyben ülésre tervezte, hanem sok-sok változatos mozgásra. Az íróasztal mögötti helytelen testtartásból adódó fájdalmak főként a kezeket és a karokat érintik, de a leggyakoribb a nyaki fájdalom.

5 gyakorlat irodai megoldásokra
 • Leggyakrabban a következő fájdalmak jelentkeznek:
 • a csuklófájdalmak 
 • vállfájdalom 
 • nyaki fájdalom

Amikor helytelenül ülünk az íróasztalnál, a gerincünk szenved a legjobban, mert nem működnek az őt körülvevő izmok. De sok más egészségügyi probléma is adódik ebből. – A túl hosszú ülés elsősorban szív- és érrendszeri problémákat, gerincproblémákat, fejfájást, bizsergő és bizsergető kezet jelent, de hosszabb távon is néz ki, mint például a depresszió vagy akár a rák.

Nem árt tudni, hogy egy kis mozgással a rossz testtartásból eredő fájdalom megelőzhető. Először is érdemes óránként egyszer felállni néhány percre az íróasztaltól, kinyújtani a végtagjait, sétálni. Készíteni, egy csésze teát vagy egy kávét, de még jobb, ha tornázunk egy keveset. A következő egyszerű gyakorlatok bárhol elvégezhetőek, akár egy rövidke szünetben is.

5 egyszerű gyakorlat az irodai megoldások között

 1.  Mély légzés
  Felegyenesedünk, a rekeszizomra tesszük a kezünket, és veszünk egy  mély levegőt.
 2. Lábujjhegyre állás
  A szék mögé állunk, kezünket a háttámlára tesszük és többször lábujjhegyre állunk. Ezzel párhuzamosan igyekszünk megfeszíteni a láb izmait. 
 3. Felülés
  Állj a szék mögé, tegye a kezét a háttámlára, és végezzen felülést. 
 4. Váltakozó fenékemelés
  Egyenesen ülünk és felváltva emeljük a fenéket, emeljük a lábat, de ne vegyük le teljesen a lábfejet a talajról. 
 5. Nyaki izmok nyújtása
  Felegyenesedve jobb kezünkkel fogd meg a fejed bal oldalát és óvatosan húzd a vállhoz, majd egy idő után, amikor úgy érzed, hogy izmaid megfeszülnek, ismételd meg a mozdulatot ezúttal ellenkező irányban.

Legyenek az irodai megoldások között a fenti gyakorlatok is melyek naponta akár többször megismételhetők. Amennyiben nehezen veszed rá magas a mozgásra vagy feszélyez, hogy mások előtt tornázz, javasoljuk, hogy próbáld ki Te is a csoportos irodai mozgásterápiát a FitFox-al!

Irodai megoldások a jobb közérzetért
Scroll to top