Wellbeing a munkahelyen

Tudtad, hogy a huszonegyedik században az irodai ülőmunka lehet a legfőbb okozója a foglalkozási betegségeknek? Ez egészen komolyan vehető tény. Így az a kérdés, hogyan találjuk meg az egyensúlyt, hogy a munka és pihenés ne nélkülözzön semmit a wellbeing, vagyis a jól-lét területéről.

A munka és magánélet egyensúlya fontosabb, mint valaha. A modern munkáltatók, akik figyelnek alkalmazottaik jól-létére, már tudják ezt. De nem elég csak a stressz forrásait kiküszöbölni az irodában. Fontos, hogy a munkahelyi környezet minősége is jobb legyen. Erre jó példa, ha a munkahely ergonomikusan lett kialakítva, és az alkalmazottak fizikailag és érzelmileg is jól érzik magukat. Így könnyebben tudnak összpontosítani, és hatékonyabban tudnak dolgozni.

A wellbeing nem korlátozódhat pusztán arra a kísérletre, hogy kiküszöböljék a stresszt okozó tényezőket a környezetükből és csökkentsék a betegségek kockázatát. Arra is összpontosítania kell, hogy javítsa a környezet minőségét, vagyis az irodák olyan elrendezésére, amely optimalizálja elrendezésüket és ergonómiájukat. Ez a megközelítés lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy érzelmileg és fizikailag is jobban érezzék magukat, így jobban összpontosíthatnak feladataikra, és hatékonyabban tudnak együttműködni.

Mennyire feladata a munkáltatónak a wellbeing érzés?

De mire gondoljunk itt? A munkáltatónak feladata, hogy óvja alkalmazottai egészségét. És ez nem csak a fizikai, hanem a mentális egészséget is magába foglalja. A munkahelyi stressz miatti depresszió és szorongás komoly veszélyt jelenthet.

Nem elég csak a munkára koncentrálni, szükséges gondoskodni a fizikai és lelki egészségről is. Ez magában foglalja a megfelelő alvást, az egészséges étrendet és a rendszeres mozgást. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül a munka és magánélet egyensúlyának fontosságát sem.

Képzeld el, a vezetők 20%-a alváshiányos, mivel kevesebb, mint hat órát alszik éjszakánként. És csak az emberek 3%-a képes a genetikai adottságai miatt aktív életmódot folytatni ekkora alváshiánnyal. Nyilvánvaló, hogy ennek egészségügyi következményei vannak. Az álmos és túlterhelt emberek kevésbé tudnak koncentrálni, csökken a kognitív képességük, és kevésbé hatékonyak a munkájukban, annak ellenére, hogy hosszabb ideig dolgoznak.

A munkahelyi wellbeing előmozdítása érdekében sokan kialakítottak olyan irodai infrastruktúrát, ami lehetőséget ad a munka közbeni pihenésre, tornázásra, és az egészséges étkezésre. Rugalmas munkaidőt és számos kikapcsolódási lehetőséget is biztosítanak, hogy fenntartsák a motivációt.

A munkahelyi stressz leküzdése

A munkáltatóknak tehát felelőssége, hogy megvédjék alkalmazottaikat a munkahelyen esetlegesen előforduló sérülések kockázatától, ideértve a stressz okozta depresszió és szorongás kialakulása által okozott mentális egészségük károsodásának kockázatát is.

A munkáltató általában nem vállal semmilyen felelősséget az adott szerepkörhöz kapcsolódó szokásos stresszért mivel jogában áll elvárni, hogy az alkalmazottak képesek legyenek bírni a terhelést. Ha azonban tudatában van annak, hogy egy alkalmazott különösen sérülékeny és hajlamos lehet a stressz hatásaira, bölcs dolog előre előre látni, hogy egy személy állapota veszélyt jelenthet saját mentális egészségére.

Wellbeing a jó közérzetért

A nagyobb vállalatok körében kezd népszerű fogalommá válni a wellbeing, vagyis a munkahelyi jóllétről való gondoskodás filozófiája. A törekvés egyszerre szól a megfelelő alvással, egészséges táplálkozással és sporttal elért fizikai, mind pedig a lelki egészségről a mind pedig a munka és magánélet egyensúlyának megteremtéséről. 

Felmérések szerint , hogy a vezetők 20%-a hat óránál kevesebbet alszik éjszaka, és a világon csak az emberek 3%-ának van genetikai adottsága az ilyen aktív életmódhoz, nyilvánvalóvá válik, hogy ennek egészségügyi következményei is lesznek. Az álmos és túlterhelt emberek kevésbé koncentrálnak, és csökkent kognitív képességeik vannak. Ez azt okozza, hogy ahelyett, hogy termelékenyebbek lennének, jelentősen csökken munkájuk hatékonysága, annak ellenére, hogy hosszabb ideig dolgoznak.

De mit tehetünk, ha nem engedhetünk meg magunknak egy nagy, komfortos irodát? Elég lehet, ha bevezetünk egy rendszeres irodai tornát, kialakítunk egy pihenőszobát, ahol a dolgozók pihenhetnek, vagy egy jó irodai masszázst kaphatnak és engedélyezzük a rugalmas munkaidőt, hogy az emberek akkor dolgozzanak, amikor a legjobban érzik magukat.

A munkahelyi wellbeing receptje

Szóval, hogyan tovább? Hogyan lehet az irodai munkahelyeket egészségesebbé és emberközpontúbbá tenni?

Van néhány egyszerű lépés, amit minden cég, akár kisvállalkozás is megtehet. Még ha nincs is lehetőség fitneszteremre vagy nagy közös helyiségekre, néhány apró változtatás hatalmas különbséget jelenthet a csapatod egészségében és teljesítményében.

Például, biztosítsd a munkatársaid számára a rugalmas munkaidőt és a távmunka lehetőségét, ha a munkafolyamatok ezt lehetővé teszik. Engedd meg nekik, hogy dolgozzanak a nap olyan szakában, amikor a legjobban érzik magukat. Ez segíthet javítani az egészségüket, valamint növelni a termelékenységüket és a munkahelyi elégedettségüket.

Az egészséges táplálkozás is fontos szerepet játszik. Biztosíts olyan konyhát, ahol a munkatársaid elkészíthetik és elfogyaszthatják az étkezéseiket. Talán még a közös főzés is jó ötlet lehet!

Fontos az is, hogy lehetőség legyen a rendszeres szünetekre. Ezek a rövid időszakok, amikor a munkatársak elhagyhatják az asztalukat, sétálhatnak egyet, vagy csak pihenhetnek, segítenek újra feltölteni az energiatartalékokat és jobban koncentrálni a munkára. 

És végül, ne felejtsd el, hogy az egészséges munkahely nem csak a fizikai, hanem a mentális egészségről is szól. Biztosítsd, hogy a munkatársaknak legyen ideje és helye beszélni az érzéseikről, a problémáikról, és hogy segítséget kaphassanak, ha szükségük van rá.

A wellbeing szemlélet úttörőinek  irodájukban olyan infrastruktúra található, amely egyrészt lehetővé teszi számukra, hogy munka közben megpihenjenek, tormázzanak, edzenek az edzőteremben és egészségesen étkezhessenek. Másrészt rugalmas munkaidőt és rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínálnak, ami segít megőrizni a motivációt. 

 Bármennyire is nehéznek tűnik, érdemes némi munkaidőt is felszabadítani, a pihenésre mozgásra és feltöltődésre, vagyis hagyjuk, hogy az emberek akkor dolgozzanak, amikor a legjobban érzik magukat. 

Befektetés a termelékenységbe

Nehéz lehet feláldozni egy kis munkaidőt a pihenésre és feltöltődésre, de ez valójában befektetés a termelékenységbe. A friss és kreatív munkatársak gyorsabban végzik el a feladataikat, mint a túlterheltek. Több jó ötletük van a problémák megoldására, ami nagyobb termelékenységet és lojalitást eredményez a cég felé. A magasabb lojalitás pedig segít csökkenteni a fluktuációt, ami minden cég számára nagy kihívás

Mivel a fent javasolt változtatások kiadásokkal járnak és csökkentik a munkaidőt sokak számára nem tűnnek jó befektetésnek. Sok vállalat gyakorlata és példája azonban azt mutatja, hogy a koncentrált és kreatív munkatársak sokkal gyorsabban végzik el feladataikat, mint a túlterheltek. Sokkal jobb ötleteik lesznek a problémák megoldására is, ami megnövekedett termelékenységükben és a cég felé tanúsított lojalitásban nyilvánul meg. A fokozott lojalitás segít a fluktuáció csökkentésében is, mely napjainkban minden cég rémálma.

Ellenben az egészséges és támogató munkahelyi környezet hozzájárul a csapat teljesítményének növeléséhez, a munkahelyi elégedettség növeléséhez és az általános wellbeinghez. Mert végül is, mi mindannyian emberek vagyunk, akik a legjobbat hozzuk ki magunkból, ha jól érezzük magunkat és tisztelnek minket.

Wellbeing a munkahelyen
Scroll to top